Přehled Baleár: Proč stále všichni chodí na Mallorku? A který ostrov je pro vás ten nej?

Date:

Share post:

Mallorka, neohrožená královna léta. Baleářský ostrov navštíví každoročně tisíce turistů z celé Evropy aiu těch slovenských je již několik let po sobě tou nejoblíbenější letní destinací. Novinkou letošního léta by měla být její souseda – Menorka, která rostla díky dobrým leteckým spojením už během loňského roku. Baleáry nabízejí dohromady několik ostrovů, v jejichž čele je právě Mallorka. Čím se liší, na který se vydat a stojí ta Mallorka skutečně za to?

Španělsko je top letní destinací zejména díky nabídce destinací. Již koncem dubna se středomořská země drží na úrovni 73 procent celkového počtu loňských pasažérů. Kromě destinací přímo na Pyrenejském poloostrově jsou to i dvě skupiny ostrovů – Kanárské a Baleárské. Právě druhé zmíněné patří k těm nejnavštěvovanějším od dubna až do října, vrchol sezóny zažívají od června až do srpna.

V čele Baleár je největší z nich – Mallorka. Na ostrově se nachází celkem 262 pláží o celkové délce 50 kilometrů. Kromě pláží a modré vody láká i na historická města, díky čemuž nabízí mnoho aktivit i pro ty rekreanty, kteří nemají rádi přílišné vylíhování.

Vyhledávanými jsou i její sousedy – Menorka a Ibiza. Zatímco jedna je stále poměrně neobjevená a těší se spíše titulu klidné destinace, druhá je synonymem party života a nikdy nekončící zábavy. Právě Menorka má být toto léto jedním ze skokanů – patřila mezi ně už v loňském roce, kdy meziročně rostla o necelých 975 procent, vyplývá z dat Pelikána.

I koncem dubna je na úrovni 40 procent z celkového počtu loňských pasažérů, ještě vyšší zájem si vychutnává Ibiza – ta je koncem dubna na úrovni necelých 55 procent, Malorka aktuálně atakuje 70 procent.

Trojici Baleárských ostrovů doplňuje menší Formentera. Baleárské ostrovy tak nabízejí širokou škálu zážitků a relaxace pro každý typ cestovatele – ať už cestují s rodinou, partnerkou či partnerem, nebo partou kamarádů.

Největší z Baleárských ostrovů je zároveň také jejich centrem. Jde o nejoblíbenější destinaci slovenských rekreantů, na tento titul aspiruje iv roce 2022, vyplývá z dat Pelikána. Ostrov je ideální destinací pro každého cestovatele – na své si přijdou rodiny s dětmi, mladé páry, ale i party přátel, které se na ostrově chtějí pobavit.

Jeho hlavní předností jsou pláže – dohromady jich je 262 o celkové délce více než 50 kilometrů, přiláká však také na krásnou přírodu či historii. Příkladem jsou například města Valldemossa či Sollér v západnější části ostrova. Z něj se mohou cestovatelé převézt starou tramvají do přístavního města Port de Sóller – jedna jízda jich bude stát sedm eur.

Směrem na východ jsou to například města Llucmajor či Santanyí – pohybovat se po ostrově přitom lze na skútru či autem, půjčovny seženou cestovatelé, takříkajíc, na každém rohu.

Malé město Valldemossa zaujme zejména svými uličkami, které jsou plné restaurací, kaváren či obchodů se suvenýry.
Parta kamarádů toužící po zábavě by měla vyzkoušet oblasti na jihu ostrova poblíž hlavního města Palma – oblíbenou volbou je například pláž Magaluf či oblast El Arenal směrem na východ.

Výběr pláží je bohatý, top jsou například Caló del Moro na východě ostrova či Torrent de Pareis na severu ostrova – vede k ní poměrně složitá cesta přes serpentiny, které jsou oblíbenou trasou i pro cyklisty. Dalšími plážemi jsou například Cala Pi na jihu ostrova, Calla Agulla ve východní části či Playa de Muro v Alcudii.

Rodiny s dětmi mohou kromě pláží navštívit například dobrodružný park La Reserva či akvapark Hidropark. Největší akvapark se nachází v oblasti El Arenal.

Palma de Mallorca, Spain. 7 June, 2018 . Vintage cozy narrow streets of palma de mallorca in the sommer with many tourists

Pobyt na Mallorce začíná na cenovce od necelých 310 eur – v ceně je zahrnuto ubytování na čtyři noci ve tříhvězdičkovém hotelu, zpáteční letenka z Vídně či Bratislavy a také letištní transfer a stravování formou polopenze.

K pláži Calo del Moro vede poměrně složitá cesta, není proto ideální destinací pro lidi se sníženou mobilitou či malé děti.
Menorka

Napravo od Mallorky se nachází druhý největší z Baleárských ostrovů – Menorka. Stejně jako Mallorka, i její souseda je známá svými krásnými plážemi, rozdílem však je zejména počet turistů – Menorku totiž obešla vlna masové

- Reklama -PR články

Další články autora

Co dělat, když si jeden z manželů vezme půjčku bez vědomí toho druhého?

Manželství se kromě lásky zakládá také na vzájemné důvěře a komunikaci. A tak, když se jeden z manželů rozhodne...

Jak a proč ČNB zmírňuje pravidla pro získání hypotéky?

Uvažujete o vlastním bydlení, ale ze současných cen nemovitostí v Česku vám jde hlava kolem? Řada z nás...

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří v souvislosti se širokým spektrem jejich pozitivních účinků. Které...

Vaše peníze ztrácí na hodnotě, můžete je zachránit investicí do P2P půjček

Inflace je veřejný nepřítel, který ničí i vaše úspory. Mnoho lidí si celý život šetří peníze, za které...